10 érdekesség az olasz konyháról, amit valószínűleg eddig másképp gondoltál 

Olaszország fantasztikusan gyönyörű ország, amely gazdag örökségéről, kultúrájáról, művészetéről ismert, és ne felejtsük el a legkedveltebb és legismertebb ételfajtákat sem, mert azok nagy része is innen származik.

 Az olasz konyha minden kontinensre eljutott, ugyanakkor ide is érkeztek más országokból receptek, alapanyagok. Sok változás, variáció és adaptáció történt felhasználásuk közben, de akárhonnan is érkezett egy-egy recept vagy alapanyag, az ország kultúrája fontos szerepet játszik. Minden ország hozzáadta saját kreativitását és színét a szeretett olasz konyhához. 

Az olasz ételek hatalmas rajongótábort kapnak, mint bármely más konyha. A tésztától a pizzáig, a borig, az olasz ételek egyszerűen a legjobbak.

Tehát nézzünk meg 10 érdekes tényt az olasz ételekkel kapcsolatban, amelyektől leesik majd az állad:

 

  • A tészta és a hús párosítása nem olasz étel

Ez az egyik legismertebb ételtípus a világon, de sajnos nem olasz étel. Tény, hogy a legtöbb olasz tésztaétel eredetileg hús nélkül készült. Csak különleges ételeket készítettek hússal, amelyet „al Forno” nak neveztek.

 

  • A hagyományos olasz pizza mindig vékony

Nagyon sokféle pizza létezik, de Olaszországban a hagyományos pizza mindig vékony tésztával készül. 

 

  • Az olaszok könnyű reggelit fogyasztanak

A legtöbb országban a reggeli a nap legfontosabb étkezése, de Olaszországban ettől eltérően vélekednek. Reggelente csak egy kis tejeskávét isznak, például kapucsínót vagy lattét. Ennek oka az, hogy inkább megőrzik étvágyukat a főétkezéshez, az ebédjükhöz.

 

  • A Pepperoni Pizza nem Olaszországból származik 

Nagyon érdekes ezt megfigyelni- pepperoni egy P-vel olaszul paprikát (peperone) jelent. A Pepperoni az Egyesült Államokból származik.

  • Több mint 600 különböző tésztaforma létezik

Világszerte több, mint hatszázféle tésztát állítanak elő. Minden tésztaféleséghez más-más tésztaformára van szükség. Különböző méretű töltött raviolik, penne vagy csőtészták, spagettik különböző átmérővel, spirál és még sok más fajta létezik.

 

  • A tésztát naponta egyszer eszik, minden nap

Sok olasz ember legalább naponta egyszer eszik tésztát. Néhány nagyon válogatós, a legtöbb nem hagyja ki a tésztaételét, mivel a tészta sokféle módon fogyasztható egy étkezés során; ezért az év minden napjára más ételt szeretne enni.

 

  • Évente átlagosan kb 23kg tésztát fogyasztanak

Átlagosan egy olaszországi ember évente több, mint 23 kg tésztát fogyaszt. Ez nem kevés!

 

  • Nem használják olyan gyakran a fokhagymát

A fokhagymás kenyér nagyon nehezen kapható Olaszországban. A kenyeret általában sima formában szolgálják fel, és nagyon ritkán használnak fokhagymás vajat. Amikor ételeket ízesítenek, a kevesebb több elvet részesítik előnyben.

 

  • Buon Appetito az étkezés előtti mondásuk

Az olaszok étkezés előtt azt mondják egymásnak: „Buon Appetito”.

 

  • Evés közben nincs járkálás

Nagyon tisztelettelennek tartják az étkezés közbeni járást. Ha valaki az idejét az étel elkészítésére fordította, akkor képesnek kell lennie arra is, hogy leüljön és élvezze az ételeket. A másik nagy tiszteletlenség az olaszoknak, ha társaságban mobilozik valaki. Ezt nem is igen láthatjuk náluk!

 

  • A 3 tétel, amely mindig egy olasz vacsoraasztalon van

Olasz otthonokban, az étkezőasztalon mindig van bor, kenyér és víz.

 

  • Olaszországban több, mint 300 különféle szőlő van

Olaszországban több mint 300 különféle szőlőfajta terem.

 

Az olasz szőlőfajtákról itt írunk nektek! 

 

  • Olaszországban a fő étkezés az ebéd

Az olasz ebéd szó jelentése „il pranzo”. Az ebédidő a nap legfontosabb része.

 

  • Az olaszok az egyszerű pizzát szeretik

A olaszok legkedveltebb pizzája Margherita pizza néven ismert. Nagyon egyszerű pizza, amely mindössze tésztából, mozzarella sajtból, paradicsomszószból és bazsalikomból áll.

 

  • Az olaszok másképp isszák a kávéjukat

Tejes kávét csak reggelire fogyasztanak. Étkezésük után inkább egy eszpresszót isznak, amely tejet nem tartalmaz.

 

  • Olasz étel ünnepe

Az olasz étkezési nap ünnepe február 13.

 

  • A bortermelés terén Olaszország világszerte a második helyen áll

Az olaszországi bortermelés a második helyen áll, lemaradva Franciaországtól, megelőzve az Egyesült Államokat és Spanyolországot.

 

  • A 18. században feltalálták a Pizza-t

Nápolyban, a 18. században készült az első Pizza.

 

  • Ikonikus Moka kávéskanna

Otthonaikban az olaszok Alfonso Bialetti által 1933-ban kitalált híres Moka Coffee potban készítik a kávéjukat.

 

  • A modern desszert Olaszországban a „Tiramisu”

A Tiramisu az 1970-es években jött létre, és a velencei Veneto régióból származik. Nagyon édes csemege és süteményekből vagy savoiardi kekszekből készül, marscapone krémmel. A Tiramisu név jelentése: "vegyél fel".

 

  • Olaszország minden régiójában megtalálható a saját kedvenc tésztafogyasztási mód

Rómában például ilyen klasszikus és kedvenc tésztaételek az alla carbonara és a cacio e Pepe.

 

Világszerte sok ember ismeri az olasz konyhát. Ha Olaszországba utazik azért is, hogy élvezze az ételeket.

Akkor Kedves Olvasó, miért ne ragadnál meg egy pizzát és miért ne innál egy tejes kávét reggelire például az Olivolá Locale Italiano teraszán...

Emlékezetes élmény lesz, és nem okoz majd csalódást!