A Mindenszentek ünnepét Ognissanti-nak, vagy Festa di Tutti i Santi-nak nevezik Olaszországban, és november 1-én ünneplik. Minden régióban más és más módon élnek az ősi hagyományok, amelynek célja vigasztalni és megbékíteni a halottakat.

 

Nézzük végig, hogy hol és hogyan teszik ezt:

Az ősi hagyomány szerint ezen a napon elhunyt szeretteink visszatérnek és meglátogatják még élő családtagjaikat.

Friuliban éjszakára égve hagynak egy lámpát és kenyeret, vizet raknak ki az asztalra

- Lombardiában is vizet helyeznek ki, hogy a holtak szomjúságukat oltani tudják. Lombardia tartományában él egy másik hagyomány is.

- Cremona környékén ezen a napon korán keltek az emberek, hogy az elhunytak lelke megpihenhessen ágyukban. Ezután lisztet, kenyeret gyűjtöttek, és elkészítették a jellegzetes édességet "ossa dei morti".  

- Trentino-ban harangok szólítják az elhunyt lelkeket, éjszaka pedig terített asztal, és a kandallóban égő tűz várja az elhunytakat.

- Ez a szokás él Piemonte és Val d’Aosta tartományában is. 

- Liguria tartományában a hagyomány szerint ezen a napon "bacilli-t" (szárazbabból készült leves)  és "balletti-t" (főtt gesztenye készítenek). 

- Umbria jellegzetes, bab formájú édességet készítenek ilyenkor "Stinchetti dei Morti". És ilyenkor kerül megrendezésre immár a középkor óta Perugia legjelentősebb vására, a Fiera dei Morti is.

Rómában a hagyomány úgy tartja, hogy ezen a napon az ebédet a szeretett halott sírja mellett kell elfogyasztani, hogy társaságot biztosítsunk elhunyt családtagnak…

Kalábria tartományában, Serra San Bruno városában, közel Vibo Valentia-hoz, a gyerekek évszázadok óta tökből koponyát készítenek (Coccalu di muortu), mellyel ajándékot gyűjtve járják a várost. “Mi lu pagati lu coccalu?” (“Me lo pagate il teschio?”), vagyis "Fizetsz nekem a koponyáért?" 

- Abruzzo-ban pedig töklámpásokat készítenek ezekben a napokban. 

- Szicíliában úgy tartják, hogy Ognissanti éjszakáján az elhunytak édességet hoznak azoknak a gyerekeknek akik jól viselkedtek. Az édességek közül i dolci di Martorana (marcipános sütemény), mely leginkább az ünnephez kötődik.  

- Massa Carrara-n belül úgy tartják, hogy a pincészetek tulajdonosainak egy pohár bort kell adni a kevésbé szerencséseknek. A gyerekek pedig alma- és gesztenye nyakláncot viselnek az ünnep idején.

- A terített asztal hagyománya Szardínia szigetén is jellemző. Itt a gyerekek november 2-án reggel házról házra járnak ajándékot gyűjteni. Házikenyeret, gránátalmát, fügét, mandulát, babot, mazsolát és édességet kapnak ilyenkor.

Az ünnep idején hagyományosan bab, tök, gesztenye kerül leginkább az asztalra. (Gesztenyés rizottó, Zuppa alla Canavesana, Bagna Cauda stb.) És az ünnepnek megvan a maga édessége is, ez a Fave dei morti, a holtak babja. Állítólag azért bab, mert alakjában és állagában ez hasonlít leginkább a csontra. A mandulából készült sütemény, kisebb-nagyobb vagy színes variációban is létezik, porcukorral szórják meg a tetejét.

Gyertek el hozzánk az ünnepi hétvégén Ti is!