Ha meghalljuk, hogy olasz tészta, egész biztosan bizalommal állunk a termékhez, de néha úgy érezhetjük, hogy teljesen elveszünk a sokféle fajta megnevezése között. Az olasz tésztáknak valóban széles a skálája, és mégfontosabb a kultúrája, komoly hagyományai, és számtalan felhasználási lehetőségei vannak.
Blogbejegyzésünkben az olasz tészták típusai között segítünk eligazodni Nektek! Első körben jöjjenek a fajták, majd keressétek további bejegyzéseinket, hogy bővebben megismerjétek fajtánként őket!
Rövid tészták:
- calamarata, canneloni, canneroni, cannolocchi
- conchiglie, conchigliette, cocciolette
- farfalle vagy strichetti
- ingannapreti, avagy capelletti vuoti
- maccheroni, maccheroncini
- lumaconi, lumache, lumachine
- garganelli
- gnocchi, gnocchetti
- penne, penne rigate, pennette, pennoni
- rigatone, rigatoncini
- strozzapreti
- trenne, trennette
Hosszú tészák:
- fusilli, fusilli bucati corti, fusilli bucati lunhi
- spagetti és változatai
- Aspici vagy pici
- Bavette, bavettine
- Bigoli
- Bucati, bucatini vagy perciatelli
- Canalini
- Capellini, capelli dˋangelo
- Ciriole
- Fidelini:
- Maccheroncini
- Pellizoni
- Spaghetti rigati
- Spaghetti alla chitarra, maccheroni alla chitarra
- Spaghettini
- Spaghettoni
- Tonnarelli
- Vermicelli
- Vermicellini/spaghettoni
- Ziti, zitoni
Töltött tészták:
- agnolotti
- canneloni
- cappelletti
- conchiglioni
- ravioli, pansotti, és mezzelune
- sacchettoni
- tortelloni, tortelli, tortellini
Szalagtészták, tésztalapok:
- fettucci, fettuccine, fettuccelli
- mafalde, mafaldine
- lasagne, lasagnette, lasagne ricce, lasagne verdi
- pappardelle
- tagliatelle és tagliolini
- trenette
Apró tészták:
- anelli, anellini
- maltagliati
- orzo, rison
És ha kedvet kaptatok egy igazán hagyományos recept szerint készült házi tészta ételhez, várunk Benneteket szeretettel az Olivolá Étteremben Kecskemét belvárosában!