Ha meghalljuk, hogy olasz tészta, egész biztosan bizalommal állunk a termékhez, de néha úgy érezhetjük, hogy teljesen elveszünk a sokféle fajta megnevezése között. Az olasz tésztáknak valóban széles a skálája, és mégfontosabb a kultúrája, komoly hagyományai, és számtalan felhasználási lehetőségei vannak.

Blogbejegyzésünkben az olasz tészták típusai között segítünk eligazodni Nektek! Első körben jöjjenek a fajták, majd keressétek további bejegyzéseinket, hogy bővebben megismerjétek fajtánként őket!

Rövid tészták:

  • calamarata, canneloni, canneroni, cannolocchi
  • conchiglie, conchigliette, cocciolette
  • farfalle vagy strichetti
  • ingannapreti, avagy capelletti vuoti
  • maccheroni, maccheroncini
  • lumaconi, lumache, lumachine
  • garganelli
  • gnocchi, gnocchetti
  • penne, penne rigate, pennette, pennoni
  • rigatone, rigatoncini
  • strozzapreti
  • trenne, trennette

Hosszú tészák:

  • fusilli, fusilli bucati corti, fusilli bucati lunhi
  • spagetti és változatai
    • Aspici vagy pici
    • Bavette, bavettine
    • Bigoli
    • Bucati, bucatini vagy perciatelli
    • Canalini
    • Capellini, capelli dˋangelo
    • Ciriole
    • Fidelini:
    • Maccheroncini
    • Pellizoni
    • Spaghetti rigati
    • Spaghetti alla chitarra, maccheroni alla chitarra
    • Spaghettini
    • Spaghettoni
    • Tonnarelli
    • Vermicelli
    • Vermicellini/spaghettoni
    • Ziti, zitoni

Töltött tészták:

  • agnolotti
  • canneloni
  • cappelletti
  • conchiglioni
  • ravioli, pansotti, és mezzelune
  • sacchettoni
  • tortelloni, tortelli, tortellini

Szalagtészták, tésztalapok:

  • fettucci, fettuccine, fettuccelli
  •  mafalde, mafaldine
  • lasagne, lasagnette, lasagne ricce, lasagne verdi
  • pappardelle
  • tagliatelle és tagliolini
  • trenette

Apró tészták:

  • anelli, anellini
  • maltagliati
  • orzo, rison

És ha kedvet kaptatok egy igazán hagyományos recept szerint készült házi tészta ételhez, várunk Benneteket szeretettel az Olivolá Étteremben Kecskemét belvárosában!