A Carta da musica, azaz a szardíniai kenyérlepény

 

A carta da musica valójában egy felvett név, mert a jellegzetes szardíniai kenyér eredeti neve pane carasau, ami azonban fokozatosan háttérbe szorult, mivel a szárazföldről érkező látogatók az előbbit használták. Az ok: a vékony, már-már áttetsző lepénykenyér valóban emlékeztet a pergamenszerű kottapapírra, az eltöréskor keletkező zaj pedig a zenére, azaz a muzsikára.

A pane carasau hagyományos recept szerinti elkészítéséhez először is durumbúzadarából, finomlisztből, élesztőből, vízből és kevéske sóból kenyértésztát készítenek, ami minimum fél napig kel. Utána átgyúrják és tovább kelesztik. Ezt követően a tésztából golyókat formálnak, majd lepénnyé nyújtják. És még most sem kerül a kemencébe rögtön, mert még ebben a kilapított formában is tovább áll jónéhány órán keresztül és csak ezután teszik a forró kemencébe.

Amikor a hő hatására a lepények léggömbszerűen felduzzadnak, kiveszik őket és vízszintesen felvagdossák, és addig sütik tovább, míg gusztusos aranybarna színt nem öltenek. Láthatjuk mennyire körülményes az elkészítése, emiatt a zenés kenyér készítését szívesen átengedik a pékeknek és házilag csak kevesen fognak bele. Ha pékségben ilyen lepényeket szeretnénk venni, akkor azokat általában 10-20 rakással kínálják egyszerre, amit gondosan sütőpapírba csomagolva adnak át, így védve a töredezéstől az érzékeny lepényeket.

A carta da musica-t egyszerűen csak ropogtatni kell, ha Szardínián jártok, feltétlen próbáljátok ki. Persze megkenhető olajjal, és tovább pirítható, amitől mégropogósabb lesz. De ha vízben felpuhítjuk őket, akkor visszanyerik eredeti rugalmasságukat és egyfajta lasagnét is készíthetünk belőlük különféle töltelékekkel, s a rétegeket egymásra rakva lehet megsütni a sütőben vagy kemencében.

Szardínián minden bizonnyal a legkedveltebb a pane fratau, amelyre paradicsompürét kennek, buggyantott vagy tükörtojást tesznek rá, majd jó vastagon megszórják reszelt sajttal.

Reméljük megjött a kedvetek egy igazán olaszos jó falathoz, ha Szardínián jártok, feltétlen kóstoljátok meg e zenés kenyeret!