MOZZARELLA  A-TÓL Z-ig 25 TUDNIVALÓ A MOZZARELLÁRÓL

Valljuk be, hogy a mozzarella egyike azoknak az ételeknek, amelyeknek csak nehezen tudunk ellenállni, és most pedig itt a lehetőség,  hogy többet megtudjunk erről a finom sajtról.

 

Aversa

Az Aversa Campano városa, Caserta közelében, a norman uralom óta a mozzarellák egyik alapvető központja. Még mindig az a város, ahol a bivaly mozzarella többségét állítják elő.

Bivaly

A legértékesebb mozzarella a vízibivaly tejből származik. A normannok hozták ezeket az állatokat a Campania régióba.

Burrata

Nagyon hasonlít a mozzarellához, a burrata a Puglia régióban készült. Ez egy krémes tejsavó, amelyet kézzel szednek szálakká, és mozzarellába zárják.

Ellenállhatatlan

Fiordilatte - A tehéntejből nyert mozzarella Puglia és Campania régióból származik. Tökéletes a töltelékekhez és a sütéshez.

Éttermek

Sok étterem gyenge minőségű tehéntej mozzarella-változatot használja, amely kevesebb zsírt és vizet tartalmaz, mint a hagyományos bivalymozzarella,mi azonban csakis bivaly mozzarellát tálalunk salátáinkban.

Film

A Buffalo mozzarellát a szeretetét Totò említi a Mario Misati e Nobiltà című filmben, és Woody Allen filmjében is elhangzik, a Rome With Love címűben.

Helytelen

Olaszországban a mozzarellát néha olyan személy leírására használják, aki alkalmatlan egy feladat elvégzésére.

Juh

Szardíniában gyakori a juhtejből készült mozzarella. A "Treccia" - mozzarella gyakran zsinór alakban található meg, amelyben a sajt két vége egy hosszú darabból áll össze. A mozzarella ebben a formában akár 3 kg súlyú is lehet.

Kalóriák

A mozzarella meglehetősen magas a kalóriákban. Száz gramm körülbelül 288 kalóriát tartalmaz (bivaly mozzarella), és 260Kcal a fiordilatte (tehéntejből készült) változatban.

Kecske

A kecsketejből készült mozzarellát nagyon kevés helyen készítik. Mivel a kecsketej könnyebben emészthető, mint a tehéntej, sok termelő megkezdte a termelést és fokozatosan növekszik erre a mozzarellára is az igény. A "caprotella" (capra az olasz kecske szó) könnyű, és nagyon ízletes is.

Kéz

A mozzarellát hagyományosan kézzel vágják. Valójában ez a név a "mozzare" igéből származik, ami azt jelenti, hogy "felvágni". A technikát úgy végzik, hogy a sajtot a mutató és a hüvelykujj között tartjuk, és egyszerre levágjuk a szeleteket.

Konzorcium

A Campania Buffalo sajtjának védelmét célzó konzorcium az a szervezet, amely a bivaly mozzarella minőségét felügyeli.

Kusturica

2011-ben a híres szerb rendező, Emir Kusturica elkészítette a fiatal olasz rendező, Edoardo De Angelis által irányított Mozzarella Stories filmet.

Másnap

Annak érdekében, hogy a leginkább élvezhessük a mozzarella ízét, érdemes azon a napon elfogyasztani, amikor készült vagy legkésőbb másnap.

Minőség

A mozzarella minősége Olaszországban és Európában sokféle szabványhoz és paraméterhez igazodik, amelyek a sajt jellegétől és eredetétől függően változnak. Egy olyan termék, amelyet az UNESCO véd.

Normannok

Bizonyos tanulmányok szerint a mozzarella Campania-ban született – és nem a helyi lakosoktól, hanem a normannoktól, akik Dél-Olaszországot a 11. században szállták meg.

Oaxaca sajt

Dominikai szerzetesek a mozzarellát készítő technikát importálták a Mexikói Oaxaca régióba. Mivel nem volt bivalytejük, normál tehéntejet használtak. Bár nem ugyanaz, az Oaxaca sajt mozzarella távoli unokatestvére.

Olaszország

A mozzarellát sok országban gyártják, köszönhetően az olaszoknak, akik külföldre költöztek. A világ legjobbjai azonban még mindig Dél-Olaszországban készültek, ahol évszázadok óta készülnek.  A mozzarellát régen leveleken konzerválták és rattan kosarakban tárolták.

Padlizsán

Az olasz konyha egyik legkedveltebb étele Eggplant Parmigiana: a tojásszeleteket mozzarellával, paradicsommal és Parmigiano Reggiano sajtokkal borítják, majd megsütik.

Nyersen

Annak ellenére, hogy számos receptben használják, ahol belefőzik ezt a sajtot , a legjobb módja annak, hogy élvezzük a prémium mozzarella ízét, ha nyersen - csak egy kis olajlöttyintéssel díszítve fogyasztjuk.

Venafro

Csak egy hely van a Campania régióban, amely a Campana Buffalo mozzarella DOP (védett eredetű) címkét hordozhatja. Venafro, egy kis falu a Molise régióban.

XVI. Században

A "mozzarella" kifejezést hivatalos felhasználásnak vette el Bartolomeo Scappi, aki korának egyik legkiemelkedőbb szakácsa, aki 1570-ben egy receptkönyvben használta a szót.

Zizzona

Egy olasz vígjátékban (Benvenuti al Sud) a főszereplő színész (Claudio Bisio) egyfajta mozzarellát hirdet, amelyet "Zizzona di Battipagli-nak nevez.