Minden szuper recept legfontosabb eleme a friss fűszernövények és más egyéb fűszerek. Mindkettő csoport tagjai fokozzák az ízt, a textúrát és gyakran a színt. Az olasz konyha számára éppoly egyértelmű a használatuk és pontosan ugyanolyan fontosak, mint például ahogy a spagettihez mártás készül.

 

Az olasz konyhában dolgozó minden alkalommal, amikor a bazsalikom levelét levágja az ablakpárkányon álló cserepes növényről vagy megszórja rozmaringgal pirított burgonyáját, egy évszázadok óta tartó hagyományt idéz fel újra és újra. A fűszernövények a földhöz és a történelemhez kapcsolódnak - mind szó szerint, mind metaforikusan. A fűszernövényekről szóló legendák az ősi mitológiában születtek; az irodalom bővelkedik a rájuk való utalásokkal. A legismertebb aromás fűszernövényekkel bővelkedik az olasz vidék, és szerves részét képezik a konyhájának. Ezek a zöldfűszernövények - mint például a bazsalikom, a rozmaring, az oregáno és a zsálya - alapvető szerepet játszanak az olasz ételek egyedi ízének és misztikájának megteremtésében. Szinte lehetetlen egy olasznak, hogy a szeretett fűszernövények és fűszerek hozzáadása nélkül gondolkodjon a főzésről.

 

Az olasz vidékeken tett sétákon öröm, hogy az olasz konyhákban leggyakrabban használt, legkülönfélébb fűszernövények és fűszerek találhatók. A fűszernövények és a fűszerek közötti legalapvetőbb különbség: Bár mindkettőt íz és aroma hozzáadására használják az ételekben, a fűszernövények növényi leveles zöld részeiből származnak;   a fűszerek más növényi részekből származnak, például magvak, bogyók, kéreg, gyökér, gyümölcs és virágok. Fontos megjegyezni azt is, hogy a fűszernövényeket gyakran nagyobb mennyiségben használják, mint a fűszereket, amelyeket sokkal takarékosabban használnak.

 

A leggyakrabban használt fűszernövények és fűszerek az olasz konyhában:

Hot Pepper (Peperoncino)

Oregano (Origano)

Petrezselyem (parfüm)

Babérlevél (Alloro)

Bazsalikom (Basilico)

Zsálya (Salve)

Rozmaring (Rosmarino)

Kakukkfű (Timo)