Magunkról

Olivola! Akár egy vidám köszöntés: örülök, hogy látlak, gyere velem egy minden ízében olasz helyre, ahol mindig süt a Nap, de a fatüzelésű kemence az biztosan, és mindenki mosolyog, amitől még a komor fellegek is odébb állnak a Rákóczi út 28. szám alatt álló olasz étterem környékéről! Mert az Olivola egy ilyen hely. Kis mediterrán sziget Kecskemét hangulatos főutcáján, nem messze a volt Városi mozitól. Olasz paradicsom! Kiváló, érett és zamatos, meglágyítja egy csepp olivaolaj, és megbolondítja a bazsalikom illata.

 

Lieto giorno, pensiero, squisito, tutti i santi giorni! Hogy kerül a csizma az asztalra? Ha valaki, hát éttermünk olasz tulajdonosa tudja, honnan fúj a Sirocco és az Ostro! És, bár tizenkét éve él Magyarországon, egy percig sem gondolkozott azon, hogyan lehet kombinálni az olasz és a magyar konyha sajátosságait, vagy éppen magyarítani egy-egy olasz specialitást. Épp ellenkezőleg! Nem a zászlót fordította el a rúdon, hanem felhúzta egyiket a másik mellé. Az eredeti, kizárólag Olaszországból érkező alapanyagokból építkezve, kompromisszumok nélkül tárja elénk azt a világot, melytől bőrünkön érezzük a sós tenger bizsergető leheletét.

 

FILOZÓFIÁNK Amikor éttermünket megnyitottuk, három cél vezérelt bennünket. Az egyik, hogy az itt élő olaszoknak egy olyan helyet teremtsünk, ahol a tradicionális ételeknek, a kiszolgálásnak, és az étterem mediterrán stílusának köszönhetően igazán otthon érzik magukat. Ahol megvalósul mindaz, amit otthon megszoktak, hogy érezzék az hazai ízeket, hogy olyan legyen, mintha minden nap hazatérnének.

 

A másik cél az volt, hogy kompromisszumok nélkül bemutassuk az eredeti olasz gasztronómiát, konyhát, étkezési szokásokat, annak minden bájával, szertartásosságával, vidámságával együtt. Mindenkinek. Azoknak is, akik számára az evés csupán arra szolgál, hogy jól lakjanak. Hogy mindenki érezze, hogy az evéssel eltöltött idő nem a szükséges rossz, mely megakasztja a jól megszokott napi rutint. Hogy mindenki érezze, hogy a varázslatos olasz ízek, az étteremben eltöltött egy-két óra, akár az egész hetünket bearanyozhatja.

 

Így jött létre családias hangulatú, negyven fő befogadására képes éttermünk, mely kizárólag eredeti olasz alapanyagokból dolgozik. A kis sziget már a belépéskor elvarázsolja az érkezőt. Fehér abroszok és szalvéták, terített asztalok várják azokat is, akik csak egy kávéra érkeznek. (Megjegyezzük, a szomszéd asztalokon gőzölgő, illatozó finomságok, a vidám nyüzsgés hatására kevesen távoznak úgy, hogy csak a betervezett kávé van a gyomrukban!) Chefünk olasz, személyzetünk fele részben magyar, fele részben olasz. Vendégeink bátran fordulhatnak a mindig vidám, fiatal pincérekhez, akik információkkal szolgálnak bármelyik ételről, italt ajánlanak, és bármiben azonnal a segítségükre sietnek. Hogy mi harmadik, és egyben legfőbb cél? Hogy akármilyen nemzetiségű vendég tér be hozzánk, azt érezze az Olivolában, hogy hazajött. És amikor mosolyogva távozik, természetessé váljon, hogy visszatér!

Kiss Klaudia üzletvezető