Nemrég olvastunk egy cikket, amelyben egy, a borászatban messze nem dolgozó urat, aki tulajdonképpen amatőr borfogyasztó, kérdeztek meg arról, hogy mit csinál azzal az üveggel, amiben még megmaradt valamennyi bor. A válasza egyszerű volt; visszadugózza és beteszi a hűtőbe.

Nos, igen. Ezzel mi is egyetértünk. De némi különbség azért mégiscsak van, hiszen mielőtt visszatesszük az üveget, egy pillanatra eszünkbe jut annak a sokszáz  embernek a lelkes és figyelmes munkája, akik keményen dolgoztak ezért a palack borért. Szóval szánunk rá még fél percet mielőtt visszatennénk és átöntjük a megmaradt italt egy kisebb üvegbe, hogy a felszíni levegő mennyiségét ezzel csökkentsük, legalábbis a palackban lévő levegőhöz viszonyítva, így rövid időn belül, ha ismét fogyasztani kívánjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy lényeges minőségveszteség nélkül került újra a poharunkba eme nemes ital.

Persze problémamentesen megmenthetjük évekre is az el nem fogyasztott vino-t, ha mélyhűtjük, így akár egy évre vagy még tovább is tárolható.

 

Beszéljünk a tálalási hőmérsékletről is…

A borfogyasztás egyik központi kérdése - a megfelelő hőmérsékleten szervírozott bor. Ha az ízek és az aromák legszélesebb skáláját szeretnénk megtapasztalni, akkor a hőmérséklet sokkal fontosabb, mint például az ételekkel történő párosítás – bár ez utóbbi szintén lényeges kérdés, de erre még visszatérünk.

Tessék kérem komolyan venni, mert ezek tényleg az igazán fontos követendő irányelvek a bor fogyasztásának hőmérsékletére vonatkozóan:

Habzó borok, pezsgők:4,4°C-7,2°C

Fehér borok: 7.2°C-12.8°C az üvegek korában különbség lehet, ahogyan a stílusban is, de véleményünk szerint ebben a tartományban kell fogyasztani a fehér borokat

Rozé: 10-15.6°C – az alacsonyabb hőmérséklet gamay szőlőnél, míg a magasabb a syrah-ra vonatkozik

Vörös: 12.8°C-18.3°C- egy szabály figyelembe vehető a vöröseknél is, minél fiatalabb az évjárat, annál inkább az alacsonyabb hőmérséklet javasolt

Desszert, édes borok: ugyanaz, mint a rozé (és a fiatalabb borokat hűvösebben fogyasszuk)

Tapasztalatunk szerint az egyetlen legfontosabb tényező a bor felfedezéséhez / megértéséhez / élvezetéhez a hőmérséklet betartása. A fogyasztási hőmérséklet fontosabb, mint az üveg típusa, vagy ételekkel történő párosítása stb. Igen, ezek a dolgok bizonyos mértékben valóban fontosak, de ha nem megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk a bort, akkor a másodrendű tényezők betartása mellett sem kapjuk a maximális ízélményt. Gondolhatod, hogy egyes hőmérséklet tartományok egy kicsit extrémek is, de hidd el, így működnek legjobban a palackból töltött boraink.

 

Néhány szó az élelmiszerpárosításról

Számtalan órákat szenteltünk e téma körbejárására, emlékeket idéztünk, feljegyzéseinket böngésztük, de  - egyszer rájöttünk, hogy a legfontosabb dolog az, hogy élvezzük a társaságot, akivel együtt voltunk, másodszor pedig a hőmérséklet legyen tökéletes. A harmadik a tényező a párosítás végül a prioritási listánkon kívül esik.

Sok tényező van ám a jó borban: az életkor, a származási hely, a szőlő fajtája stb. Ha mindezt szeretnénk figyelembe venni, az rettenetesen megnehezítené a választást… Szóval egyszerűen kell gondolkodni a párosításkor:

könnyű ételek = könnyű, fiatal bor

közepesen telt ízű, könnyedebben fűszerezett étel = közepesen testes bor

testes, nehéz, fűszeres ételek = testes bor

A fenti, egyszerű (és elfogadott) iránymutatásoknak sikeresnek kell lenniük min. 95% -ban, higgyetek nekünk! ;-)